16 mars 2011

Sju sorters mördegskakor

När man ska bjuda på fika är det ultimata att bjussa på hela sju sorters olika kakor. Men det behöver inte innebära att man måste göra massor av olika sorters degar. En deg räcker till fika för fyra. Jag gjorde sju olika kakor från samma, goda grunddeg för mumsiga kakor: mördeg!

Hur du ska göra:
Det går snabbast med matberedare, men att knåda på för hand funkar lika bra (tar dock mycket längre tid). 
Ingredienserna som behövs är inte mer än 200 g margarin, ca 4 dl vetemjöl, 1 äggula och 1 dl strösocker.
Dela sedan bara upp degen i sju delar och smaksätt som du vill. De kan gräddas samtidigt i 175 grader i ca 12-15 minuter mitt i ugnen.
Mina fina sju kakor är följande:
1. Russinkakor
(blanda in russin, rulla små bollar och platta till lite lätt)
2. Kanelhjärtan
(kavla degen, ta ut hjärtan och strö över kanel+socker)
3. Kardemummakakor
(blanda in lite kardemumma och gör små kakor)
4. Schacksnurror
(dela degen på hälften. Smaksätt hälften med lite vaniljsocker och hälften med lite kakao. Gör två långa plattor och lägg den bruna på den vita. Rulla samman och skär ut ut kakor) 
5. Pärlekakor
(gör kakor som du garnerar med pärlsocker)
6 & 7. Syltkakor, två sorter; Jordgubb och Apelsin
(rulla små bollar, tryck gropar som du fyller med varlfri sylt)

Godast blev russinkakorna, jordgubbssyltskakorna och kardemummakakorna. Även kanelhjärtan är tidlösa. Anledningen till att apelsinkakorna inte blev en sådan succé var mest för att jag använde en marmelad som inte smakade så superduper...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar