20 januari 2011

De bästa tecknade filmerna

En del verkar tycka att det är hur barnsligt som helst med Disney-filmer. Det är de teckande Disney-filmerna jag tänker lista här. Dels för att de tecknade filmer som jag gillar mest alla är från Disney, dels för att... Ja, det var väl därför.
I tecknad film kan man inte bara skapa världar som annars vore omöjliga att finna och det är så imponerande att filmer är gjord av människors vackra teckningar de gjort för hand, även om de är färglagda i datorn nuförtiden. Det är en intressant konstform och filmerna är också väldigt underhållande och ibland med skämt, musik och budskap som fungerar även för de som inte är under tio år.

DE ALLRA BÄSTA TECKNADE FILMERNA
Inom parentes är betyget på filmen.

1. MULAN
(5/5) Mulan passar inte in i traditionella Kina och när hennes svage far tvingas ut i krig och en säker död klär hon ut sig till soldat och strider i hans ställe.
Min favoritfilm när jag var mindre, och en av mina favoriter nu med. Den har vacker musik i bakgrunden och lustiga låtar när karaktärerna sjunger. Inspirerande och bra för självförtroende.
2. POCAHONTAS
(5/5) Pocahontas lever i vildmarken men så kommer de giriga engelsmännen som söker guld i indianernas mark. Strider bryter ut mellan folkslagen men Pocahontas och engelsmannen John blir kära vilket riskerar allt.
Musiken slår faktiskt Mulán, sångmässigt. Bakgrundsmusiken är på lika plan. Denna får lite minus för att Pocahontas ser ut som en barbiedocka, men det får man förbise eftersom att filmen är så underbar. Har sett den alldeles för många gånger.

3. BEAUTY AND THE BEAST
(4/5) Odjuret tar sköna Belle till fånga och hoppas kunna bryta en förtrollning som håller honom som odjur.
Fin historia och både sorglig och rolig. En av de mer våldsamma filmerna då prinsen blir rejält misshandlad. Jag har funderat på om jag skulle ha tyckt att Belle var lite smågalen, dotter till stadens knasboll och lite egen. Skulle man ha trott på hennes ord om ett snällt odjur?

4. THE LION KING
(4/5) Simba klandras för sin fars död och flyr medan hans rike förstörs av farbrorn Scar.
Fin musik och kul med egen historia av manusförfattarna. Liksom de tidigare finns intressanta detaljer för de äldre vilket gör filmen mycket bättre. Myteri, bedrägeri, svek och Hakuna Matata.
5. ALADDIN
(3/5) Aladdin är fattig och hittar Anden i lampan som kan hjälpa honom att vinna prinsessan Jasmines hjärta.
Ibland inte den mest vackert tecknade, men den är fin och rolig med lustigkurren Anden. Girighet och lögner men även sång och glädje.

6. PETER PAN
(3/5) Peter Pan tar med tre barn till Landet Ingenstans där det finns äventyr och skoj.
Mysig och lustigt barnslig. Kanske inte den djupaste filmen, men det är riktigt skojig.

7. TARZAN
(3/5) Tarzan är mannen som växt upp med gorillor i Afrika och i vuxen ålder möter människor för första gången vilket förändrar allt.
Mycket bra musik. De bästa sångerna skulle jag säga, men i denna film sjunger inte karaktärerna särskilt mycket. Phil Collins är den som står för de flesta sångerna. Spännande och actionfyllt med humor och sång. Alltså en Disneyfilm.

8. ROBIN HOOD
(3/5) Historien om Robin Hood och hans kamp för att hjälpa de fattiga i Nottingham.
Väldigt rolig. Nog den roligaste av Disneys tecknade filmer.

9. ONE HUNDRED AND ONE DALMATIONS
(3/5) Pongo och Perdita får en kull söta ungar men de blir kidnappade av Cruella De Vil som vill göra sig en tjusig pälskappa. Paret ger sig ut för att finna sina barn.
Tecknad som de flesta under 60/70-talsperioden med en trevlig familjekänsla och spänning med biljakt och smygande i stort hus. Kul när hundarna hjälps åt och skäller omkring i London. Trevligt och spännande. 

10. SLEEPING BEAUTY
(3/5) Törnrosa föds och blir genast drabbad av den Onda Fens förbannelse att hon ska dö av en spinnrock vid sin 16:e födelsedag.
Klassiker med väldigt speciellt tecknad stil och klassisk handling. Lite småläskig med ond trans och gröna ögon i mörket.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar