24 januari 2011

Romantiska komedier som faktiskt är bra

Filmer som ofta är antingen smöriga som tusan, tråkiga som tusan eller båda är romantiska komedier, eller rom-com som är en smidig förkortning. Romantic Comedy. De finns överallt och är tidlösa eftersom att det är tidlöst med kärlek och alla problem som det orsakar. Komedi är också tidlöst för det är alltid kul att skratta, även om man lever 1934 eller 2011. Ett problem som många rom-coms har är att de är så oerhört förutsägbara.

Alla fattar att (om de inte är tragedier, vilket stryker komedi i genren) filmparet kommer att bli ihop i slutet vad som än händer. Men misslyckat är om varje liten scen går att förutse, som i den oerhört tråkiga "No reservations" med C. Zeta-Jones.

Jag ska skriva en lista med världens tio bästa romantiska komedier. Här kommer den:

VÄRLDENS TIO BÄSTA ROM-COMS
I kronologisk ordning.
The Philadelphia Story
(4/5) Med Katharine Hepburn, James Stewart och Cary Grant. Då kan det inte vara dåligt. Tracy ska gifta om sig efter ex-mannen Dexter och reportern Mike kommer för att bevaka bröllopet till tråkige George. Dagen före bröllopet blir en trasslig historia.
Så tidlöst rolig och gulligt romantisk. En klassisk fullpott helt enkelt med tre av mina favoritskådisar. George Cukor regisserar. Denna film får inte missas!

High Society
(4/5) Med Grace Kelly, Bing Crosby och Frank Sinatra. Då kan det vara dåligt, men är det inte.
Det är samma historia som "The Phi.." men denna gång i musikaltappning. Grace Kelly som ofta är rätt stel och tråkig är här mycket bra som kritiska Tracy. Det är en fin film i färg som inte slår sitt orginal, men samtidigt inte är sämre. Det är lyckat.
You've Got Mail
(3/5) Den mest ultimata, mysiga och gulliga rom-com som uppbådats. Med Tom Hanks och Meg Ryan. Av Nora Ephron.
En kvinna och en man är i verkliga livet två konkurrenter som inte tål varandra. Via anonyma mail är de kära som få i varandra. (nyinspelning av "The Shop Around The Corner")
Utspelar sig i fina miljöer i New York som gör att man vill flytta dit på en gång. Den är mysig helt enkelt. Har sett den massor av gånger och jag blir alltid lika glad. Fin film.

High Fidelity
(3/5) John Cusack är bra som alltid.
Rob äger en skivbutik med störiga typer som kollegor. Han är inte precis den mest romantiska och det leder till att han blir dumpad. Han vill dock ha sin tjej tillbaka..
Lite som en manlig variant av "Bridget Jones's Diary". Nja, kanske inte helt, men lite ändå. Dagboksformat. Det lyssnas på bra musik och Bruce Springsteen gör cameo. Filmen är rolig och trevlig att se på en regnig dag.

What Women Want
(3/5) Mel Gibson och Helen Hunt i film av Nance Meyers.
Nick är en manlig man som inte har mycket respekt för kvinnor. Han är ytlig. Efter en olycka vaknar han upp och upptäcker att han kan höra kvinnors tankar!
En av mina favoriter bland rom-comsen. Väldigt rolig och en film med klassisk stil och jazzig musik. En riktigt bra rom-com på alla plan helt enkelt.
Bridget Jones's Diary
(3/5) Renée Zellweger, Hugh Grant och Colin Firth.
Bridget är den misslyckade singeln i London som aldrig verkar komma någonstans i livet. Hon bestämmer sig för att till sist ta tag i sitt liv och hitta ett jobb och en man.
Många tjejers favorit. Man kan identifiera sig med Bridget som bor i mysig lägenhet och skämmer ut sig konstant hur hon än försöker. Romantisk, mysig och rolig. En bra rom-com.

Bewitched
(3/5) Nicole Kidman och Will Ferrell i film av Nora Ephron, baserad på en tv-serie med samma namn.
Isabel kommer till LA och vill leva som en vanlig människa. Problemet är att hon är en häxa. Samtidigt letar den egoistiske fåntratten Jack efter en kvinna som kan spela häxa i en tv-serie.
Rolig och skruvad. Som det ska vara. Det är roligt när rom-com är lite orealistiska för ofta är de rätt fantasifulla iallafall. Jag gillar varken Kidman eller Ferrell i vanliga fall, men här funkar båda bra.

Sedan finns en hel del småputtriga filmer som är okej, men dessa är de som faktiskt är bra.
Filmer som jag varnar för är bl.a:
"Bride Wars", "Sex & the City 2", "Valentine's Day" och "27 dresses". De är inga höjdare precis.

2 kommentarer:

  1. Hehe... den enda romantiska komedin jag kan tänka på är bra är 50 first dates... och knappt den är bre heller...
    Hihi

    SvaraRadera
  2. Nej nej! Adam Sandler, usch och fy! Jag måste lägga till på listan;
    dåligt: allt med Adam Sandler.
    Kära Dessi, detta är inte bra ;P

    SvaraRadera