24 februari 2011

Swedish Cinnamon Buns

Så svenskt det låter att skriva på english, hehe. Engelska alltså.
Nog med struntprat.

Jag fick lite längtan efter klassiska kanelbullar och fixade hem lite jäst och extra mjöl. Sedan bakade jag klassiska kanelbullar. Inget fjantande. Vill man ha bullar så bakar man bullar, om man inte vill köpa.
Ingredienser:  (ca 50 bullar)
Deg:
15o g matfett       1 dl socker
5 dl mjölk             2 tsk stött kardemumma
50 g jäst               1,4 L vetemjöl
½ tsk salt
Fyllning (och garnering):
75-100 g matfett
½-1 dl socker
3 tsk kanel
(+ 1 uppvispat ägg och pärlsocker)

Hur man gör:
1. Smält matfettet i en kastrull och blanda i mjölken till en fingervarm blandning. Smula sönder jäst i en separat bunke och lös upp jästen med lite av matfettsmjölken ("degspad").
2. Blanda i resten av degspadet och rör ned salt, socker och kardemumma.
3. Blanda i ca 1 L vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Tillsätt lite mer mjöl i taget tills degen är fin, slät och släpper bunkens kanter. (Här kan behövas elvisp (degkrokar) eller annat starkt.)
4. Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme. Tills den nått dubbel storlek. Då passar det att diska och göra annat skoj...
5. Arbeta degen på bakbord med mjöl. Dela degen i två halvor och kavla varje separat till en rektangulär platta. Bred på kanelmatfettet som du tidigare blandat (rör endast ihop det med en gaffel i en skål, eller så. Smält inte!) och rulla ihop till en "snygg" rulle som du delar i mindre bitar, ca 2 cm tjocka. Lägg i pappersformar eller på bakplåtspapper, på en plåt.
6. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 45 minuter, eller så). Sätt på ugnen när det är ca 10 minuter kvar; på 250 grader.
7. Pensla bullarna med ett snabbt uppvispat ägg (inte hårt vispat) och strö på pärlsocker efter behag och känsla för hur vettiga bullar ser ut.
8. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Du får avgöra hur pass välgräddade de ska bli.
9. Låt svalna på galler under duk.

Servera!
Det finns inte mycket godare än en nybakt kanelbulle med ett glas mjölk. Mmm...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar