31 december 2010

Nyårspajen: Citronmarängpaj

Vill du laga den bästa efterrätten till nyår? Här är receptet. Citronmarängpaj. Syrligt möter sött och neutral pajdeg. Krispigt, krämigt och smuligt. Servera med en klick vispgrädde och succén är given.

Ingredienser:
Pajdeg: 150 g margarin, 3 dl vetemjöl och 1 ägg.
Citronkräm: 1 ½ dl strösocker, 3 dl vatten, 4 msk potatismjöl, 3 äggulor, 2 msk margarin och 5 msk pressad citronsaft.
Maräng: 3 äggvitor och ½ dl strösocker. (och en skvätt citronsaft)
Börja med att göra marängen. Detta provade jag idag och det blev bättre än om man lagar marängen som en del recept säger, på pajen. Om man gör det blir marängen inte krispig och enligt mig ska maräng vara krispig.
1. Vispa äggvitorna till hårt skum, vispa i sockret och bred ut på bakplåtspapper* på plåt och grädda i 125 grader i 45-60 min.
*Rita snabbt ut konturerna på pajformen så att du vet hur stor marängen ska vara. Gör den lite mindre än konturen. Dra in ca 1 cm vid varje linjebit kan man säga.
Gör sedan pajskalet. Du kan göra degen redo medan marängen sniglar på i ugnen. Dock ska värmen bli 225 grader, alltså får du vänta lite medan ugnen blir varmare.
1. Hacka samman mjöl och margarin till deg. Tillsätt ägget och låt degen vila kallt en halvtimme.
2. Tryck ut degen i pajformen och grädda i 15 minuter i 225 grader.

Gör till sist krämen. Den går fort men man får vara med så att den inte blir en enda seg klump.
1. Blanda allt utom äggulorna i en rostfri kastrull. Lägg i ägget efter att du rört samman allt någorlunda. Rör samman under sjudning och när krämen tjocknat låter du den kallna lite.
Häll krämen i pajskalet och se till att du fyller ut den bra. Lägg på marängen.
Till slut gräddar du kort i 175 grader, ca 5 minuter så att smakerna smälter samman och pajen blir klar. 
Servera med vispad grädde. Mums!

1 kommentar: